Woning Huren Den Haag: Zo krijg je een woning in Den Haag

0 Shares
0
0
0

Oh, oh, Den Haag. Mooie stad, achter de duinen’.

Hoe konden we ook anders dan beginnen met iets bekends dat iedereen herkent, maar ook meteen duidelijk maakt om welke stad het gaat. Niet omdat het letterlijk wordt vermeld, maar ook omdat iedereen het zinnetje stiekem leest met een Haags accent. Dat ‘achter de duinen’ sluit al helemaal vast dat het gaat om een grote stad dichtbij zee, bekend van de politiek en zich verschuilt achter de naam ‘Den Haag’.

Het is een geliefde stad voor velen en een plek waar ook velen naartoe willen gaan. Echter blijkt dat laatste nog weleens moeilijk te zijn. Zo is het absoluut niet een goedkope stad om in te wonen (spoiler) en is ook niet iedereen helemaal gewend aan de ‘Haagse levensstijl’. In dit artikel nemen we je mee in de zoektocht naar een woning in Den Haag. Een woning die je zal huren, wel te verstaan. Want kopen, daarvoor ben je nu nog niet aan het goede adres en zal je even verder moeten zoeken.

Een inleiding tot de zoektocht

Zoals we al vermeldden, Den Haag is een mooie, maar toch eigenlijk wel een bijzondere stad. Zo ligt het via Scheveningen aan de kust, maar is het tegelijkertijd ook het politieke ‘centrum’ van het land. Heel centraal op de kaart, ligt het niet. Verder is er ook veel interessants te zeggen over de inwoners van deze stad. Je vindt er:

  • Hagenezen
    De Haagse cultuur wordt vaak geassocieerd met een directe en no-nonsense benadering van communicatie. Hagenezen staan bekend om hun directheid en eerlijkheid, soms zelfs als dat als ongepolijst wordt ervaren. Dit komt voort uit een pragmatische levenshouding waarin oprechtheid wordt gewaardeerd boven overdreven beleefdheid. Natuurlijk hoort bij die Hagenezen ook hun specifieke accent en woordgebruik, dat bekend staat als het ‘Haags’. Het weerspiegelt eveneens de nuchtere in informele aard van de lokale bevolking. Tot slot is de band tussen Hagenezen ontzettend sterk en komt lang niet elke buitenstaander daartussen. Je bent geen indringer, maar neemt wel ‘ruimte’ in.
  • Studenten
    Studenten zijn er wel, maar anders dan bijvoorbeeld Leiden of Utrecht is het geen studentenstad. Over Leiden gesproken: de Universiteit van Leiden heeft een campus in Den Haag, wat het ook meteen de enige universiteit maakt in de stad.
  • Politici
    Hoewel lang niet alle politici in Den Haag wonen, schetsen ook zij een duidelijk beeld van de stad. Er worden belangrijke overleggen gepleegd, wetten voorgesteld, afgewezen en ondertekend en when something hits the fan, dan zal je daar alle drama en bevragingen vinden. De Eerste Kamer, de Tweede Kamer en het binnenhof zijn niet voor niets een echt ‘uitje’, voor de talloze toeristen die er komen.
  • Toeristen
    Over toeristen gesproken: die zijn er ook in grote getale te vinden. Ze komen dus inderdaad voor het politieke centrum, maar ook de talloze musea, de gezellige binnenstad en natuurlijk de mogelijkheid tot een bezoek aan het strand horen hierbij. Werkende expats zijn in principe geen toeristen, maar ook deze zal je in grote getale in de tas voorbij zien komen.

Sinds kort wonen er in Den Haag meer allochtonen dan autochtonen. Niets mis mee, maar dat zegt wel het een en ander over de ‘kleuren’ in de stad. Het is een gezellig boel, met een mix van veel verschillende culturen. Overigens bestaan de meeste huishoudens uit één persoon en ligt de gemiddelde leeftijd in de stad op ongeveer 39 jaar.

Nu je weet waar je ongeveer op kan rekenen in de stad, gaan we verder met de informatie over het huren van een woning in Den Haag.

De zoektocht naar een huurwoning

De vraag naar een woning in Den Haag is groot. De arbeidsmarkt is aantrekkelijk en de leefbaarheid geweldig. Je vindt er immers alle voorzieningen en misschien zelfs nog wel meer dan je verwachtingen in eerste instantie zijn. Bedenk dus heel goed welke eisen je stelt aan de huurwoning en hoe veel tijd, geld en moeite je in de zoektocht wil investeren.

Aspecten huurwoning

Er zijn verschillende aspecten aan een huurwoning waar je een mening kan over vormen. Deze aspecten maken dat je een woning wel of niet het geld waard vind. Schroom je ook niet om te vragen op basis waarvan een specifieke huurprijs is vastgesteld. Met name in de vrije sector zal je hier niet altijd antwoord op krijgen, maar niet geschoten is altijd mis.

Let bij een bezichtiging andere andere op: het sluiten en openen van deuren en vensters, het aantal stopcontacten, punten voor verlichting, de kwaliteit van kranen, het aantal vierkante meters, de aanwezigheid van een aantal slaapkamers, etc., etc. Lees je verder in over isolatiewaardes en energielabels en vergis je niet in de extra kosten die je eventueel moet maken. Denk aan kastjes voor extra opbergruimte en het verven van de muren naar eigen smaak (als dat mag).

Prijs huurwoning

Vergis je alsjeblieft niet in de huurprijs per maand. Met alleen de kale huurprijs, ben je er vaak niet. Andere maandelijkse kostenposten zijn:

  • G/w/l: afhankelijk van je eigen verbruik zal dit verschillen, maar kan het ook snel oplopen bij verhogingen van de tarieven
  • Servicekosten: deze kosten zijn onder andere voor het onderhoud en de eventuele schoonmaak van zoiets als een appartementencomplex
  • Abonnementen: internet- en televisie zijn eigenlijk vrijwel nooit inbegrepen bij een reguliere huurwoning. Reken hiervoor met gemak minimaal 40 euro per maand voor, afhankelijk van je aanbieder.
  • Belastingen en heffingen: de gemeente vraagt honderden euro’s per jaar per huishouden voor bepaalde heffingen en belastingen. Je mag hierdoor gebruikmaken van bijvoorbeeld riool. Verder zal je ook zoiets als een waterschapsbelasting tegemoet kunnen zien.
  • en nog veel meer…

Je ziet dus dat de kosten, naast de kale huurprijs, met gemak opstapelen, zonder dat je dat doorhebt. Wees je bewust hiervan en bedenk of je een huurhuis van een bepaalde huurprijs kan betalen. Met andere woorden: stel een budget vast.

Locatie huurwoning

Den Haag is groot. Sterker nog, met meer dan een half miljoen inwoners en een bevolkingsdichtheid van  6.712 inwoners per vierkante kilometer heeft de stad de hoogste bevolkingsdichtheid van het land. Je kan daarom wellicht wel bedenken dat de huizen niet per definitie de meest grote zijn.

Maar goed, mocht je dus graag in Den Haag willen wonen, dan is Den Haag te groot om een willekeurige plek aan te wijzen. Iedere locatie heeft andere kenmerken. Een aantal van de verschillende wijken in Den Haag zijn:

  • Centrum (gezellig met veel winkels om je heen en in de buurt van het Binnenhof)
  • Bezuidenhout
  • Laakkwartier (vooroorlogse wijk, dichtbij het centraal station)
  • Zeeheldenkwartier (een erg hippe wijk in de stad)
  • Transvaal
  • Schilderswijk (staat volgens sommigen bekend als een van de slechtste wijken in de stad)
  • Mariahoeve
  • en meer

Overigens moet je er dus rekening mee houden dat je wel ergens kan willen wonen, maar dat je daarmee niet bent gegarandeerd dat er überhaupt woningen te huur staan. Een soort ‘geruststelling’: vaak staan er wel honderden woningen te huur. De enige ‘maar’ die daaraan hangt, is dat ze ontzettend duur zijn.

Soorten huurwoningen

Leuk en aardig, maar eigenlijk zijn we in onze ‘zoektocht’ een stap vergeten. Je zal namelijk allereerst moeten bepalen wat je eigenlijk gaat huren. Verschillende ruimtes zijn:

  • woning: je huurt een heel huis met meerdere slaapkamers, genoeg sanitaire voorzieningen en misschien wel een tuin.
  • appartement: vaak niet boven de 100m2, perfect voor een samenwonend stel of klein gezinnetje.
  • studio: het is geen appartement, maar ook geen kamer. Je hebt je eigen sanitaire voorzieningen, maar zal er eigenlijk niet met meer dan één persoon bivakkeren.
  • kamer: waarschijnlijk ben je student of iemand die erg jong is en net op zichzelf gaat wonen. Je hebt vaak letterlijk alleen een slaapkamer en deelt al het andere met huisgenoten. Je woont onzelfstandig.

Nog even voor de duidelijkheid: het verschil tussen een appartement en Een appartement heeft afzonderlijke slaapkamers, woonkamer en keuken, terwijl een studio één open ruimte is met alles in één. Een studio is dus wel een appartement, maar een appartement niet per definitie een studio.

En waar vind ik het aanbod eigenlijk?

Online platforms en makelaars zijn goede bronnen om het huidige huuraanbod in Den Haag te bekijken. Je kunt zoeken naar appartementen, studio’s of huizen in verschillende wijken. Wees voorbereid op concurrentie, vooral in populaire gebieden zoals het centrum, Scheveningen en nabijgelegen universiteitscampussen. Realiseer je echter ook dat het openbaar vervoer in Den Haag meer dan goed is geregeld. Zit je dus ergens verder vanaf, maar betaal je minder huur, overweeg dan om het ov te nemen naar plaats van bestemming. Sterker nog, in de toekomst willen steeds meer steden het centrum emissie of zelfs auto-vrij maken. Heb je al helemaal niks meer aan je auto, waarschijnlijk dan.

Het werkt overigens ook om je in te schrijven bij bepaalde woningcoöperaties en dagelijks actief te zijn in je zoektocht. Zoals je misschien al begreep: het gaat absoluut niet vanzelf. Als je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, schrijf je er voor in. Als je familie, vrienden of kennissen in Den Haag hebt wonen, vraag of ze eens rond willen vragen naar een eventuele woning. En tot slot: houd de moed vast. Uiteindelijk zal je wel een woning vinden die bijna, dan wel helemaal aan je eisen voldoet.

0 Shares
Ook interessant
woman under showerhead

Hoeveel m3 gas douchen?

Helaas kost een heerlijke warme douche wel meer dan het water dat je hiervoor gebruikt. Er komt namelijk…